Napínání roz.řetězu - xj600, (xj900)

Pravidla fóra
Zkuste využít funkci hledat před přidáním nového dotazu. V případě nového dotazu/příspěvku vždy na začátek uveďte přesný typ a ročník XJ, ke kterému se dotaz vztahuje!!!

Napínání roz.řetězu - xj600, (xj900)

Příspěvekod Anonymous » 15.04.2007-12:09

Má někdo skušenosti s napínaním roz.řetězu na XJ 600?
Anonymous

Příspěvekod Mira XJ » 15.04.2007-19:35

Co potřebuješ konkrétně vědět? Je to poloautomat. Pod šroubem co máš mezi válcema je pružina,která dotláčí šoupě,které tlačí na šponovací lištu. To šoupě má na sobě zpětné zoubky,které zajištují aby se ti šoupě nevracelo. Takže se o nic nemusíš starat!

Pokud jsi ho vytáhl,tak se to šteluje takto:
Máš vyšoubovanej šroub pod kterým je ta pružina. Venku máš i tu pružinu.
Zatlačíš to šoupě dovnitř - směrem do těla šponováku
Potom celej ten šponovák zašroubuješ do motoru. (Bez pružiny a šroubu!)
Pak vemeš šroubovák a zatlačíš dovnitř toho šponováku - tam kde má být šroub a tím posuneš to šoupě do "základní "polohy. (nevrátí se protože je tam ty zpětný zoubky
Pak dáš pružinku a zašroubuješ ten šroub. Howk

Ps: na ten šroubovák se netlačí "na krev"! Tak přiměřeně. :D
To mám z toho života jakej vedu, to mám z toho s kým se tahám!
Mira XJ
XJ štamgast

Images: 0

Příspěvekod Anonymous » 15.04.2007-19:45

Diky tosem potreboval vedet.
Anonymous

Napnutí rozvoďáku

Příspěvekod Anonymous » 15.04.2007-21:18

Prosím vás i na starší XJ 600 51J r.v.1989 je ten napínak automatickej? Neví to někdo jistě? ještě jsem s ním nic nedělal (od té doby co mám tuto mašinu a to je už 7let).
Napínák je umístěnej stejně. Z boku jeho těla, čouhá obyčejnej šroubek s pojistnou matkou. Tím se to asi šteluje, ne? Ale jak? Když budu utahovat budu řetěz dopínat? A pokud je tam tedy z boku ten šroub, tak je celý napínak asi manuální?
Kdyby to bylo manuální, asi by chtěl dopnout. Ale přiznám se, že bych to zkusil jen odhadem, ježto se mi ještě nechce sundávat víko hlav. I když mě to do budoucna jistě čeká, pro jistotu. Mašina šlape na 100% ale za tu dobu už to bude chtít zkontrolovat vůle ventilů, sedla celej rozvoďák atd...
Už minulej rok, jsem to chtěl hodit do servisu, aby udělali i podtlaky, ale servisák v Yamaze Donar mě to nějak rozmluvil, vlastě jsem měl pocit, že s takovou starou motorkou se nechcou špinit. Tím je nechci v žádným připadě nějak pomlouvat, protože, vždycky si na mě udělal chvilku a dobře poradil, když jsem měnil spojku, atd. Spiš jako většina profesionálů ve svým oboru, už mašinu starší desíti let nepovažoval za rentabilní opravovat. Ostaně, už když jsem ji koupil (ne zrovna moc při penězích) a nechal ji tam na ulici poslechnou, jestli se jim zdá vše ok, dával oči na vrch hlavy, že si někdo takovej střep (promiňte mi ten výraz - jedná se přece o XJ ) za půl sta vůbec koupí. Za sedm let můžu říct, že neměli pravdu, ježto mě mašina přinesla spoustu radosti, nikdy mě nenechala na holičkách a nic se na ní nevysralo. Spojku jsem odepsal změnou oleje sám...
Přiští zimu se do toho rozvoďáku a ventilů půstím sám, nebo možná zkusím toho borce v Holubicích, psalo se tady o něm v dobrým. Uvidíme.

Koukám, že jsem se trochu rozepsal, jestli někdo má zkušenost s tim mým napínakem, tak dík moc za radu!
Anonymous

Příspěvekod Mira XJ » 16.04.2007-05:59

Jelikož seš z Brna,tak to máš vlasně v místě. Kousek od bývalé Královopolské strojírny je isš automobilní. Je tam i obor opravář motocyklů. Kamarád tam dělá mistra a je opravdu dobrej!!! Opravují tam motorky všeho druhu. Od generálky až po normální udržbu. Mají vybavení o které se 99% ani nesnilo. Takže si tam zajeď a domluv si to tam s nima. Ceny i jednání v pohodě.
(Osobně si myslím,že rozvoďák u takto staré motorky bude už na výměnu,takže štělování bych asi neřešil. :)
Jaký je tam štelovák nevím,ale někde na netu bude na 100% fische na kterých to bude pěkně vidět.
Mira XJ
XJ štamgast

Příspěvekod Mira XJ » 16.04.2007-06:23

Něco jsem našel.

http://www.bikebandit.com/partsbandit/OEM-Parts-Nav.asp

Tam si Yamaha ,pak tvůj ročník. A vyber si YX600T RADIAN (tak se jmenuje staré XJ v emerice)

To co tě bude zajímat se pak jmenuje: CAMSHAFT - CHAIN

(měl jsem zobrazenej ročník 1987 a tam to je)
Mira XJ
XJ štamgast

Příspěvekod Anonymous » 17.04.2007-21:29

:D Dík moc! Moc jsi mi pomohl! Pokud se rozhodnu stařenku svěřit do cizích rukou určitě budu o té ISŠ automobilní těžce uvažovat. Taky jsi mi pomohl s tím YX 600 Radian, jelikož už jsem byl několikrát na podobných stránkách a byl jsem zklamaný, že tam nemůžu to svoje XJ najít. :smt005
Koukal jsem na eo schéma, ale npochopil jsem z něj jestli je to napínak man. či aut. Ale asi to nechám být až na zimu. Mělo by se to zkontrolovat, ale tenkrát jsem k tomu dostala fakturu z Yamahy, že motor byl na seřízení ventilů a rozvoďák prošel jejich kontrolou jako dobrý. Letos mu ještě dám klídek a pak provedu kontrolní prohlídku "Ale copak to tady pod tím víkem máme? :shock: "
Ještě jednou díkec
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 20.10.2007-21:12

Co se týká napínání: pokud je napínák automatický tak stačí po jeho montáži protočit klikovou hřídel, aby si "sedl". Manuální se seřizuje tak, že sundáš ten horní šroub a pod ním by měla být ještě matice která dotahuje seřizovací tyčku. Matici povolíš a při pomalém otáčení klikovou hřídelí ve směru otáčení motoru hledáš bod, při kterém je tyčka maximálně zasunuta do těla napínáku. V tomto místě pak matici utáhneš.
Anonymous

Příspěvekod David Houda » 04.05.2009-12:37

Může někdo poradit kolik stojí nap. rozvodového řetězu? Popřípadě kde se to dá zjistit. Díky za info.
David Houda
častý přispěvatel

Images: 10
Kraj: Středočeský
Typ XJ: XJ 600 N
Rok výroby XJ: 1997

Příspěvekod TOMMZ » 04.05.2009-13:09

Zavolej do yamahy a víš to hned.
TOMMZ
Site Admin

Images: 1515
Kraj: Praha