Opravdu zajímavá diskuse tady, každý stále opakuje to své

Tak já se taky přidám

Tridac napsal, že fyzika je sviňa, no to si ce je, ale v tomhle případě sem se nad tím krátce fyzikálně zamyslel - motor vyvine nějakej kroutící moment, ten putuje přes primár a spojku do převodovky, kde s ním nějak čachrujeme a mění se v závslosti na poloměru ozubených kol, až doputuje na pastorek, tedy přední ozubené kolečko. No a teď se změní na tahovou sílu v řetězu velmi jednoduše: M/r=F, neboli ten moment, dělený poloměrem kolečka neboli ramenem síly, se rovná výsledná tahová síla na řetěz. Když zmenším kolečko, síla se zvětší. Větší tahová síla v řetězu způsobí jednak větší moment působící na zadní rozetu potažmo kolo, potažmo zvýší jízdní dynamiku. Ale taky způosbí větší namáhání ložiska jak pod pastorkem, tak na zadním kole-větší tahová síla. Toť dle mě a fyziky vše, na motor to nijak nepůsobí, ten stále vyvíjí stejný výkon a krouťák, nic jiného ani neumí

Dobrá analogie je to horské kolo, já šlapu pořád stejnou silou, ale podle toho, jaký dám převod, jedu buď rychleji, ale nevyjedu nic, anebo jedu hodně pomalu a vyjedu i příkrý kopec, ale síla působící z mých nohou na šlapky se nemění, mění se pouze tahová síle v řetězu. Za více síly méně otáček a naopak, zkrátka něco za něco. Toť můj názor, podle mě fyzikálně správný. Přijímám jakoukoliv předmětnou diskusi a výtky k tomu, co jsem zde napsal. Pokud si někdo myslí, že to má být jinak, nechť se nebojí a sdělí mi to spolu s odůvodněním a správným zněním, jinak ať s mou reakcí ani nepočítá. Děkuji!