Zahraniční dovolená 2008.

tipy na ubytování, pěkné silnice, zajímavosti atd..

Zahraniční dovolená 2008.

Příspěvekod OTIS » 09.03.2008-19:46

MAPA: http://maps.google.com/maps?f=d&hl=cs&g ... 916992&z=6

A : KRISTIANSAND: přístav, příjezd a odjezd trajektu z Dánska.
B : PREIKESTOLEN : Obrovský skalní blok,vysunutý do strany ze svislé skalní stěny zakončený vyhlídkovou plošinou. Musí se jít pěšky mírným výstupem asi 2hod.
C : ODDA : Vodopád LATEFOSSEN a hydroelektrárna.
D : možnost odbočit do EIDFJORDU k dalšímu vodopádu a hydro elek. Sima (největší na světě).
E : SOGNEFJEL : Sedlo 1400m
F : GAJRANGER : Vyhlídka DALSNIBBA, vodopád SYV SOSTRE, zlatá,orlí a trhlý cesta.
G : TROLLHEIMEN : Troli stěna (kolmá stěna asi 1000m)
H :TRONDHEIM : královské město, krmená katedrála, biskupský palác,královský palác, pevnost.
I : VALDRESFLYA: sedlo 1400m
J: RJUKAN : hydroelektr. ve své době nejvýkonnější na světě.Je umístěná 300m ve skále.Muzeum výzkumu těžké vody.
K : TELEMARSKÝ KANÁL :ve své době osmý div světa, dlouhý 105 km, převýšení 72m, 28 plavebních komor.

Okruh po Norsku je asi 2500km + cesta tam a zpět (Ratíškovice - KRISTIANSAND) 3000km = 6000km

Rádi uvítáme další spolucestovatele/cestovatelky. Kdo by měl zájem napište sem.

Ti co nás neznají, pro představu z minulých let: clanek.php?kategorie=1

"FRANCIE 2006", "ITÁLIE, FRANCIE - ALPY 2007"
Naposledy upravil OTIS dne 21.03.2008-18:04, celkově upraveno 1
OTIS
XJ veterán

Images: 1863
Kraj: Jihomoravský
Typ XJ: 600N
Rok výroby XJ: 2001

Příspěvekod Anonymous » 10.03.2008-20:32

Tak tady http://www.masterferries.com/ máte odkaz na nejlacinější ferry, jakým jsem jel. Je to katamaran a jede z Dánska do Norska. Peláší 34 uzlů a je to opravdu zážitek. Doporučuji zpáteční lístky.
Pošlu ještě odkazy na ostatní trajekty.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 10.03.2008-20:43

Trajekt královského loďstva http://www.colorline.com/ je drařší, ale větší a je tam větší sranda. Noři tak jezdí sem a tam a oslavují narozeniny, protože doma hospody nemají. K ránu jsou tam desítky holek pod obraz. Ale většinou jsou podobné těm jejich sobům. :twisted:
Další trajektová společnost https://www.fjordline.com/ s nimi jsem myslím nikdy nejel.
Naposledy upravil Anonymous dne 11.03.2008-21:02, celkově upraveno 1
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 10.03.2008-20:58

Anonymous

Příspěvekod Peta » 11.03.2008-20:26

Bolku, jak je to s těma trajektama. Někdo tvrdí že je levnější koupit lístky dva, tři měsíce předem, že je to levnější a protože v létě to bývá dost vytížené. A jiní zase jezdí na slepo, kupují si je na místě. Jak to praktykuješ ty, když jezdíž na ryby? :roll:
Peta
občasný přispěvatel

Images: 43
Typ XJ: 900
Rok výroby XJ: 1999

Příspěvekod Anonymous » 11.03.2008-20:45

Kupuju to dost dopředu a zpáteční. Někdy je to i o polovinu lacinější.
Místo bych neřešil, motka není plechovka a místo se vždycky najde.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 17.03.2008-21:50

Dostal jsem otázky na trajekty do Norska a tak moje odpovědi uveřejním, může se stát, že se to bude hodit i někomu jinému.
Trajekt jedoucí z Dánska ( Hirtshals ) do Norska ( Kristiansand ):
Společnost http://www.colorline.com , obrovská potvora potřebuje na cestu ve dne 4 hodiny, v noci 6 hod. ( za dobrého počasí - vlny do pěti metrů :cry: )
Ceny a jízdní řád http://mmserv.colorline.no/mmobjects/pd ... e_2008.pdf
Noční trajekty jsou lacinější a také mimo víkendové. Víkend mají od čtvrka do neděle, všechno je na stránkách.

Trajekt jedoucí z Dánska ( Hanstholm) do Norska ( Kristiansand ):
Společnost http://www.masterferries.com , super katamaran je za dvě hodiny na místě a myslím, že nejede v noci.

Tady je ještě jedna společnost, ale tu jsem ještě nepoužil.
http://www.fjordline.com
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 17.03.2008-22:15

Teď navrhuji vzít termín, počet motorek a lidí a pokusně zadat do jednotlivých společností.
Protože se ceny budou měnit podle doby odjezdu - den/noc, týden/víkend, prázdniny/mimo prázdniny.
Další možnost je nechat si lístky koupit v cestovní kanceláři, která se orientuje na sever. Mají malé a nebo žádné příplatky, protože jsou placeni trajektovou společností. A protože to objednávají přes net, tak dostanou slevu. Pošlou vám to poštou a po zaplacení faktury dostanete voucher.
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 21.03.2008-18:07

Peťa vyplodil hrubou trasu a možné cíle. Aktualizováno v prvním příspěvku.
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
OTIS
XJ veterán

Další do party

Příspěvekod Anonymous » 23.03.2008-16:26

Zdravím iXJéčkaře!!!
Dozvěděl sem se na Motorkáři.cz o Vámi plánovaném výjezdu do Norska, jelikož to koresponduje s mými plány na letošní rok, rád bych se k Vám připojil. Páč přebývám převážne ve Švédsku, připojil bych se s Vaším dovolení na území Skandinávie a rád procestoval tuto nádhernou zemi plnou kvalitních silnic, serpentýn a krásných scenérií společně s krajany.
Anonymous

Trajekt

Příspěvekod Anonymous » 23.03.2008-17:05

Jednu zkušenost s trajektem na moto mam, když sem si ji sem (do švédska) vezl. Bylo to teda Sassnitz-Treleborg (což je sice mimo Vaši trasu, ale aspoň pro představu) Cesta (cca 200km) trvá cca 4hod (dá se výborně odpočinout), cena za moto byla 40eur. Lístky kupuju rovnou v přístavu-motorka se na ty ohromný trajekty vejde snad vždycky. Ani s autem sem neměl problém, kromě období Vánoc. Tak mě napadá, jestli byste to neměli lepší to vzit přez Švédsko, do Dánska je to další trajekt (např. rostock-Gedser) navíc, kterej je 50% kratší, ale cena je cca podobná, nebo chcete jet až do Hamburku a pak nahoru?
Jinak po švédsku sou cesty veliký a bezpečný oproti přehuštěnýmu Dánsku a dle slov kamaráda západní pobřeží Švédska je moc hezký taky. Další plus je, že ve Švédsku se dá stanovat ( na jednu noc) bezpovolení kdekoliv, aniž by kdokoliv řek cokoliv, o tom bych v Dánsku pochyboval ( tam snad ani neni kde to zapíchnout).
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 23.03.2008-17:38

Když se dívám na mapu tak mě připadá, že trajektem Sassnitz-Trelleborg a pak po pevnině by to mohlo vyjít nastejno jak jet na vrch Dánska a odtud do Kristiandsand.
Nemusíme přece začít Norsko v bodu A a jeli to Dánsko tak nezajímavé jak se říká, vůbec bych se té trase přes Švédsko nebránil.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 24.03.2008-09:09

Projel jsem severní Německo, Dánsko a jižní Švédsko a není v nich žádný rozdíl. Je to jako v okolí Kolína.
Až Norsko je jiná liga.
Anonymous

Příspěvekod Peta » 24.03.2008-10:16

Když pojedem z Rostock - Gedser, musíme ještě počítat s tím že je tam pak öresunský most za který se platí asi 20euro a další most je mezi Švédskem a Norskem, tam budou chtít taky nějaký poplatak.
Když pojedem z dánského Hanstholm do Norska a koupíme si na trajekt zpáteční lístek předem vyjde nás to na jednu moto asi 60euro.
Naposledy upravil Peta dne 24.03.2008-10:29, celkově upraveno 1
Peta
občasný přispěvatel

Příspěvekod OTIS » 24.03.2008-10:25

Já předpokládal, že to Švédsko bude zajímavější jak Dánsko a stálo by za to i něco připlatit... Ale pokud je ten jih takový jak píše bolek, je to nakonec jedno kudy pojedeme.
A kde plánuješ zhruba první přespání?
Termín 1. nebo 2. polovina července? Mě je jedno kdy, jen abych to včas nahlásil v práci.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Peta » 24.03.2008-10:41

Dánsko i Švédsko by sme stejně projížděli po dálnici, takže v tom by to bylo uplně jedno. Kdyby sme se rozhodli pro variantu Německo - Švédsko určitě bych volil trajekt až do Trelleborgu.
Trmín, buď přelom červen - červenec, nebo první polovina července.Odjezd ve středu večer z moravy do Prahy, přespat u segry, ve čtvrtek projet ňemecko a v pátek odpoledne trajektem do Norska.
Naposledy upravil Peta dne 25.03.2008-16:10, celkově upraveno 1
Peta
občasný přispěvatel

Příspěvekod Anonymous » 24.03.2008-16:56

Slušná nabídka ubytování ve Skandinávii. http://www.novasol.cz/
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 24.03.2008-19:00

Slušná je, ale tento typ ubytování je pro náš "vojenský" režim nevhodný.
Když bude chcat tak chatičku určitě jo, ale někde v kempu.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 24.03.2008-20:42

To já vím, toto jsou ubytování po celých týdnech.
Kempy v Dánsku mám na jedné mapě snad všechny, ale norské nemohu najít. Ještě pohledám. Jinak v navigaci jsou, tedy aspoň v MIU.
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 24.03.2008-21:01

Nic nehledej. Nepojedeme podle jízdního řádu a kempy vyhledáme podle aktuální potřeby na gps.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod OTIS » 25.03.2008-19:04

Bolku kolik si tam bráváš hotovosti? Je tam dost bankomatů?
Nechce se mě kupovat moc těch jejich peněz, co pak s tím když to zbude... :? Říkám si, že bych vybral až tam podle momentální potřeby.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 25.03.2008-22:25

Hotovosti nemusíš brát moc, skoro všude se dá platit kartou. Je lepší mít tu s vystouplejma písmenkama, ta placatá někdy nefunguje. Výběry z bankomatu sou docela drahý(záleží asi na tom co máš za banku).
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 26.03.2008-06:57

Nikde moc necourám, protože jsem celý den na lodi a chytám masíčko.
Ale jak jsem jezdil pro benzín, tak jsem viděl, že sice tam jsou benzínky jako u nás, ale v malejch prdelkách jsou to spíše obchody, které mají navíc stajany s benzínem.
Tam se dá platit kartou bez problémů a je lepší mít tu embasovanou ( s vystouplýma písmenkama ). Tu první jsem neměl a jel jsem pro benzín do lodí asi 65 km.
Za výběr v bankomatu se jistě platí víc, než u nás a úplná zlodějna je měnit třeba éčka za norské koruny.
Tak vám asi neporadím, kolik norů si vzít, protože nelezu do žádných muzeí, jídlo mám s sebou. Ale benzín a jídlo se dá koupit na kartu určitě. Platby kartou jsou u mojí banky zdarma a přepočet je v aktuálním kurzu.
Jestli budete potřebovat, půjčím vám mojí kreditní kartu, pro kámoše všechno. :lol:
V Globusu jsem občas viděl slušné průvodce Norskem, jsou tam obvyklé ceny, úřady, atd.
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 26.03.2008-08:50

Já si představuji vzít částku tak kolem 1000nok. :smt017
Výběr z bankomatu mě nic nestojí a vybrat rovnou tam by snad mělo být výhodnější, než to měnit u nás s poplatkem.
Karty jsem vždy vozil 2 - tu placatou a do rezervy embosovanou, protože všude jsem četl jak jsou s plackou problémy... Nikdy jsem tu embosku vytáhnout nemusel... Teď mám jen placku, ale kdyby nefakčila snad někdo z výpravy bude mít embos.

A jak to v kempech s karticemi?
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 26.03.2008-13:33

Nevím, nikdy jsem v kempu nespal.
Jak jsem psal, k rybolovu potřebuju barák s mrazákem a loď s motorem.
Proto nebydlím v kempech.
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 26.03.2008-18:49

V kempech už zas neni pravidlem, že tam jde použít karta, ve větších zaběhlých jo, ale u nějakýho domorotce chatička-to už je horší. Jinak mít s sebou v kapse těch cca 1000norků je řek bych akorát, pro případ potřeby. Když budeš chtít keš a máš kartu-vydaj i na pumpě.
Anonymous

Příspěvekod OTIS » 29.03.2008-14:03

Docela stručný a praktický cestopis http://motorama.cz/modules.php?name=New ... le&sid=242 který jsem zvládl dočíst do konce :)
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod OTIS » 30.03.2008-10:04

Nějaká základní slova bysme se měli v Noršitně naučit.... Našel sem toto:

http://www.severskelisty.cz/jazyk/jazy0013.htm
http://www.sofn.com/norwegian_culture/l ... _index.jsp

Lumberjack ty asi umíš po Švédsky...? Je to podobné jako Norština?
Vždycky máme v záloze Aj či Nj, ale pokud je možnost komunikovat v domorodém jazyce tak je to určitě lepší.
OTIS
XJ veterán

Příspěvekod Anonymous » 30.03.2008-17:56

Tak švédsky věru neumim :oops: (maximálně "jevla helvete" a "fi fán" což nejsou moc vhodný výrazy do běžný komunikace :D ), trošku semtam něco rozumim, ale to je fak minimum. Voni strašně drmolej (svazujou a zkracujou slova) a pak v těch zvucích je dost těžký rozeznat jednotlivý slova. Jnáč švédština a norština sou si dost podobný, vzájemně si rozuměj, asi tak jako my se Slovákama.
V podstatě se tu dá naprosto v pohodě domluvit v AJ. Všichni se to tu učej už vod 1.tř. základky a pokud nejseš super extra dobrej v angličtině, věř, že kohokoliv s přehledem převálcujou (i když sou si ze začátku třeba nejistí a angličtinu dlouho nepoužili, za pár minut se dycky rozmluvěj a jedou jak sfiňa :wink: ) Němčinu bych tam radši ani nevytahoval, na to by se dalo i dojet, v Norsku je hooodně hluboce zakořeněná nenávist k Němcům ještě z války, s párma sem se o tom bavil a jejich reakce byly dost jednoznačný :evil: . Jinak je to ohromně vstřícnej a ochotnej národ. Rádi se napijou, pro případný navazování kontaktů (nedej bože v nouzi a potřeby pomoci) vřele doporučuji vybavit se alespoň minimální zásobou českýho pivka, tvrdýho alkoholu či cigeretami. :wink:
Anonymous

Příspěvekod Anonymous » 30.03.2008-18:00

No to se naučte a zkuste to. Chtěl bych vidět, až vám v norštině odpovědí. To bude sranda.
Na trajektu před ukončením cesty dávají instrukce švédsky, norsky a dánsky. Z toho nepoznáte ani pozdrav.
Ale je to ještě anglicky a německy, tak se to dá chytnout.
Jinak norský kámoš, ke kterému jezdíme na ryby, se může smíchy potrhat, když nás slyší, jak mluvíme česky.
Trochu ho ožereme ( není problém, protože není zvyklý ) a pak ho učíme ty stříbrné stříkačky atd. To je teprve sranda.
Anonymous

Další

Zpět na Cestování