Kolem ty slovní zásoby si v podstatě vystačíš se dvěma slovy:
"HEJ"=univerzální pozdrav-odchod i příchod
"TAK"=děkuji
Do složitějších konverzací bych radši nezabřehával, páč když to nevyslovíš správně, což je pro nás poměrně dost velkej problém, tak ti stejně rozumět nebudou, budou divně koukat a stejně se ničeho nedobereš. Když promluvěj oni, tak seš v řiti i s tim nejlepším slovníkem v ruce, páč to sou fak jen zvuky.
V praxi to je asi následovně (dle četných zkušeností) nejlíp asi takhle:
1. Přídeš na benzíku, slušně pozdravíš "HEJ" (v tu chvíli seš jakoby domorodec, očekává se ,že spustíš domorodštinu) nejlepší je zkusit rovnou AJ, zeptat se jestli tak můžeš mluvit a je většinou po problému. Vyřídíš nutné, řekneš "TAK" a odcházíš s "HEJ Då (doa)" v ústech.
2.Další varianta je, že přídeš, pozdravíš a děláš že rozumíš, usmíváš se a přikyvuješ. Zaplatíš poděkuješ, pozdravíš odcházíš. Jenže to většinou není tak jednoduchý, zeptaj se minimálně na číslo stojanu, kolik litrů, jestli si tankoval, nebo zákaznickou kartu a ty furt kýveš a usmíváš se

A to mi věř že i po 5 strávených sezonách tady mam dost velkej problém identifikovat co z toho po mě chtěj, nebo jestli to neni úplně něco jinýho (tozn.:jesti mam dál kejvat-ANO="JA", nebo říct číslo, nebo zavrtět hlavou-jako ne="NEJ," dokonce po mě chtěli třeba ID když sem kupoval cigára, atd...) Takže osobně preferuju variantu 1. jenž je nejmíň konfliktní a hlavně přímá a jasná, řek bych i dostatečně slušná.